Or all lives matter?

Black Lives Matter

Discussies over discriminatie verharden en de kloof tussen de verschillende partijen wordt steeds groter. Weet jij ondertussen ook niet meer waar je het zoeken moet? Deze workshop geeft je meer inzicht in het racismedebat en biedt handvatten waarmee je kunt deelnemen aan de discussie.

Dit gaan we doen
De workshop Black Lives Matter bestaat uit 3 bijeenkomsten. In de eerste les onderzoeken we hoe onze samenleving omgaat met verschillen tussen rassen. We beoordelen hoe groot de kloof is tussen bijvoorbeeld de aanhangers van de Black Lives Matter-beweging en mensen die racisme niet erkennen. We gaan in op Nederlandse cases waarin sprake was van discriminatie. En we bespreken statistieken, artikelen en video’s. In de discriminatietest wordt duidelijk dat iedereen discrimineert. De ene keer op basis van ras, de andere keer vanwege geslacht of leeftijd.

In de tweede bijeenkomst duiken we in de geschiedenis. We bespreken het kolonialisme en de Gouden Eeuw. We proberen te begrijpen waarom in de Verenigde Staten Afro-Amerikanen slachtoffer zijn van discriminatie, terwijl dat in Nederland Marokkanen, Turken en Antillianen zijn. Die informatie verwerken we samen in een racisme-tijdlijn. In het Over-de-streepspel ga je zelf kleur bekennen.

In les 3 werken we toe naar oplossingen. We bespreken de maatschappelijke aanpassingen die worden gedaan. Is het goed dat Bol.com zwarte pietproducten uit het assortiment haalt en helpt het dat alleen nog films die aan bepaalde diversiteitseisen voldoen in aanmerking komen voor een Oscar? Schieten we ons doel voorbij of kunnen we juist meer doen?

Deze workshop combineert feiten met ervaringen. Je kunt hier leren én doen. En er is ruimte voor diepgang en luchtigheid. Voor dat laatste gebruikt projectleider Eva-Lisa Janssen onder meer speelse werkvormen en videofragmenten van comedians.

Voor wie?
Deze workshop biedt een veilige plek aan voor- en tegenstanders. Als je deelneemt, dan sta je open voor andere standpunten. Iedereen krijgt de ruimte om zijn mening te geven, maar het is wel de bedoeling dat dat op een constructieve manier gebeurt. Ben je zelf ooit slachtoffer geweest van discriminatie dan is dit ook een plek om gehoord te worden. Maar deze workshop is geen praatgroep. Het doel is samen naar mogelijke oplossingen toewerken.

Dit kan je ermee:
Je leert meer over de achtergronden en ontwikkelingen van het racismedebat. Je leert hoe je het onderwerp op een rationele manier benadert, in plaats van op een emotionele. Met behulp van statistieken en cases kun je racisme in zijn maatschappelijke context plaatsen. Je doet kennis en vaardigheden op waarmee je kunt deelnemen aan de discussie. Heb je dit eenmaal in de vingers, dan kun je dat ook toepassen op andere onderwerpen.


Eva-lisa Janssen


Uiterste aanmelddatum: 2020-10-04 12:00:00

Wanneer
Datum Tijd
06-10-2020 15:00 - 17:00
13-10-2020 15:00 - 17:00
27-10-2020 15:00 - 17:00
Beschikbare plaatsen 2 van de 12
Locatie Breda
Kosten Gratis
Thema Persoonlijke ontwikkeling ,
Maatschappij
Tags

Reviews