Multinationals als goede voorouders

Kapitalisme en klimaat

Hoe komt de multinational af van het marshmallow-brain? De industrie zorgt voor enorme kopzorgen. Het is onmogelijk om de klimaatdoelen te halen als het megasysteem aan machines, productieprocessen en grondstoffen-verwerking op dezelfde manier door kan gaan.

Wat is er voor nodig om bedrijven zich als goede voorouders te laten gedragen?  

De industrie zorgt voor enorme kopzorgen. Het is onmogelijk om de klimaatdoelen te halen als het megasysteem aan machines, productieprocessen en grondstoffen-verwerking op dezelfde manier door kan gaan.
Maar de Shell’s, Akzo Nobel’s en Tata-steel’s van deze wereld hebben een andere verantwoordelijkheid: winstmaximalisatie is hun doel en verantwoordelijkheid naar de eigenaren van het bedrijf. Hoe kunnen ze de volgende generaties iets moois nalaten? Wat is er nodig om bedrijven de bocht te laten maken en ze te laten handelen als goede voorouders? 

Dit programma is een samenwerking tussen Avans en Shift Talks!

Gasten
Jeroen Smit is bedrijfskundige, onderzoeksjournalist en auteur. Hij schreef diverse bestsellers over Nederlandse bedrijven: Het drama Ahold, De Prooi (ABN Amro) en Het Grote Gevecht (Unilever). Hij kent als geen ander de krachten die het bedrijfsleven voortstuwen.

Herman Wijffels is oud topman Rabobank en voormalig voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), en ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat. Wijffels heeft de economische krachtsverhoudingen leren kennen vanuit het centrum van de Nederlandse macht. Kunnen volgens hem bedrijven veranderen zonder de hulp van de politiek?

Godelieve Spaas is lector Sustainable Strategy and Innovation aan de University of Applied Sciences Avans, in ‘s-Hertogenbosch. Ze onderzoekt hoe de nieuwe samenleving zich ontvouwt. Spaas vindt een radicaal ander invulling van de economie een noodzakelijke voorwaarde voor bedrijven om te veranderen. Welke rol is er voor bedrijven weggelegd in deze economie?

Datum en locatie
De lezing vindt plaats op donderdag 18 november op de Onderwijsboulevard in Den Bosch. De lezing start om 20:00 uur.

Uiterste aanmelddatum: 2021-11-14

Wanneer
Datum Tijd
18-11-2021 20:00 - 22:00
Beschikbare plaatsen 10 van de 15
Locatie 's-Hertogenbosch
Kosten Gratis
Thema Maatschappij
Tags Aarde , Academisch nadenken , Disruptieve Innovatie , Gedrag , Kritisch Burgerschap , Maatschappij

Reviews