Ons klimaat, de stand van zaken

Nablijven met Gerrit Hiemstra

Hoe staat ons klimaat er precies voor? Wat betekenen de veranderingen voor jouw toekomstige baan? En bieden ze ook kansen? Op 10 oktober komt NOS-weerman Gerrit Hiemstra naar Avans voor een lezing over ons klimaat en om dit soort vragen te beantwoorden.

Na een zomer met hittegolven, bosbranden en overstromingen kan je er echt niet meer omheen: ons klimaat verandert in rap tempo. De temperatuur stijgt en het weer wordt extremer. Dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor onze leefomgeving en de manier waarop wij ons leven inrichten.

Op 10 oktober komt Gerrit Hiemstra, meteoroloog en weerman van het NOS Journaal, naar Avans om een eerlijk en duidelijk beeld te geven van de huidige stand van zaken. Dat doet hij aan de hand van weer- en klimaatmodellen die de KNMI al decennialang verzamelt. Met  deze modellen worden scenario’s opgesteld die een beeld schetsen van jouw toekomst.

Nieuwe beroepen en andere kansen
De verandering van ons klimaat gaat iedereen aan. Of je nu werkt als verpleegkundige, stedenbouwkundige of elektrotechnicus. Bovendien zullen er veel nieuwe beroepen ontstaan. En misschien biedt de klimaatverandering ook andere kansen. Zo zijn er tekenen van groei in de woestijn en mogelijk maken de hogere temperaturen landbouw mogelijk in noordelijke gebieden.

Gerrit Hiemstra laat je zien hoe het klimaat zich de afgelopen eeuw heeft ontwikkeld. Hij legt uit waarom er juist nu sprake is van een alarmsituatie en hoe de ontwikkelingen jouw toekomst beïnvloeden. Hopelijk geeft dat jou handvatten om te bepalen hoe je kan bijdragen aan een oplossing voor ons milieuvraagstuk.

Na de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen.

Gerrit Hiemstra
Gerrit Hiemstra studeerde Meteorologie aan de Wageningen University & Research. Sinds eind 1998 is hij weerpresentator bij het NOS Journaal. Hij ontving de prestigieuze Machiavelliprijs 2021 omdat hij de klimaatverandering en de gevolgen daarvan aan een groot publiek duidelijk weet te maken. Met zijn adviesbureau Weather Impact levert hij weer- en klimaatdiensten waarmee boeren wereldwijd de voedselproductiviteit kunnen  optimaliseren en de impact van klimaatverandering kunnen verminderen.

Gerrit Hiemstra is een serieuze en gedreven spreker. Hij vertelt zijn verhaal in begrijpelijke taal en weet daarmee een breed publiek te boeien.

Praktisch
De lezing van Gerrit Hiemstra is op 10 oktober in ’s-Hertogenbosch.

15.15 - 15.45 uur: inloop met koffie en thee
15.45 - 16.00 uur: kick-off door Philippe Raets, voorzitter van het College van Bestuur van Avans
16.00 - 17.00 uur: lezing Gerrit Hiemstra
Vanaf 17.00 uur: gelegenheid voor vragen

Studenten en medewerkers van alle studierichtingen van Avans zijn welkom. Studenten melden zich aan via de knop 'meld je aan' op deze pagina. Mederwerkers sturen een mail naar Geoffrey van der Horst via avansextra@avans.nl. 

Uiterste aanmelddatum: 2022-10-07

Wanneer
Datum Tijd
10-10-2022 15:30 - 17:00
Beschikbare plaatsen 138 van de 200
Locatie 's-Hertogenbosch
Kosten Gratis
Thema Maatschappij
Tags Aarde , Academisch nadenken , Maatschappij , Milieu