Nablijven zet aan tot nadenken

Q&A: Filemon en de complotten

In oktober komt tv-maker Filemon Wesselink eenmalig naar Avans voor een Q&A over complotten en complotdenkers. Dit is onderdeel van de collegereeks Nablijven waarin een deskundig gastspreker dieper ingaat op een actueel onderwerp.

We trappen de collegereeks Nablijven af met een Q&A met tv-maker Filemon Wesselink. Filemon brak definitief door met het spraakmakende programma Spuiten en Slikken en was mei 2021 op televisie met Filemon en de complotten. In deze serie ging hij in gesprek met mensen die in complotten geloven. Of het nu gaat om 5G-straling, coronacomplotten of buitenaards leven. Hij onderzoekt wat ze precies geloven en hoe ze tot die overtuiging zijn gekomen. Waar sommigen denken dat het gevaarlijk is om deze mensen een podium te geven, koos Filemon er juist voor om met ze in gesprek te gaan vanuit de gedachte dat iedereen van een ander kan leren. Filemon gaat open het gesprek aan met de complottheoristen. Hij veroordeelt ze niet, probeert ze niet te overtuigen maar spreekt zich wel uit als hij het ergens niet mee eens is. Dat doet hij op een respectvolle manier, zodat hij met hen in verbinding blijft.

In deze Q&A heb jij de unieke kans om Filemon vragen stellen over dit programma, zijn insteek en de gesprekken die hij heeft gevoerd. Hopelijk geven zijn antwoorden jou handvatten om zelf op een verbindende manier het gesprek aan te gaan met mensen met wie je het oneens bent. Filemon Wesselink is zelden beschikbaar voor dit soort bijeenkomsten. Voor Avans maakte hij een uitzondering omdat het onderwerp hem zo na aan het hart ligt. 

Nablijven
Deze Q&A maakt deel uit van de serie Nablijven. Daarin krijg je komend studiejaar 12 keer de gelegenheid jezelf te verdiepen in de actualiteit. Verschillende gastsprekers praten je de komende periode op uiteenlopende manieren bij over maatschappelijke gebeurtenissen. Zo kun je je een mening vormen en er verder over in gesprek gaan. De pilot hiervoor vond eind april plaats toen Frans Osinga, bijzonder hoogleraar War studies aan de Universiteit Leiden, een lezing gaf waarin hij de oorlog in Oekraïne duidde.
 
Praktisch
Er is plaats voor zo’n 150 belangstellenden. Het onderwerp sluit goed aan op een studie als Integrale veiligheid, maar iedereen is welkom. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor studenten of medewerkers van Avans die in complotten geloven.

Studenten kunnen zich aanmelden via de knop ‘meld je aan’. Aanmelden voor de hele serie Nablijven? Schrijf je dan in via de volgende link, dan ben je zeker van een plek: https://extra.avans.nl/activiteit/weergeven/1374.

Medewerkers kunnen zich aanmelden voor de Q&A met Filemon door een e-mail te sturen naar Eva-Lisa Janssen via avansextra@avans.nl.

Foto: Annemieke van der Togt

Uiterste aanmelddatum: 2022-10-05 12:00:00

Wanneer
Datum Tijd
05-10-2022 20:00 - 21:30
Beschikbare plaatsen 44 van de 150
Locatie Breda
Kosten Gratis
Thema Persoonlijke ontwikkeling ,
Zelfstudie ,
Maatschappij
Tags Aarde , Academisch nadenken , Cultuur , Disruptieve Innovatie , Gedrag , Gezondheid , Kritisch Burgerschap , Maatschappij , Praktijk , Recht
Details
  • Wil je Filemons programma terugkijken?
    Dat kan op NPO Start.

Reviews