Biomimicry als denkmodel

Ask Nature

De methode van Biomimicry aapt ideeën uit de natuur op een systematische wijze na en koppelt de kennis, na extractie, aan een menselijke toepassing. Best slim. De natuur is immers overal, in allerlei (extreme) omstandigheden. En dat gebeurt altijd op een duurzame manier. De natuur kent geen afval, gebruikt enkel lokale grondstoffen en heeft zonlicht als de voornaamste energiebron. Dat is het uitgangspunt voor deze module: terug naar de basis en vandaar weer verder.

Alle deelnemers dragen hun eigen vraagstuk aan. Dat kan gaan over een waterzuivering, maar  ook over de manier waarop binnen een organisatie gecommuniceerd wordt. We reduceren dit vraagstuk tot de essentie, om vervolgens te onderzoeken hoe de natuur die essentie aanpakt. Daarna zetten we de biologische oplossing om naar een menselijke variant.

Buiten de cursusmomenten werkt ieder aan de eigen casus (al dan niet in groepsverband). Tijdens de bijeenkomsten werken we samen: we leren werken met diverse tools, waaronder de database AskNature, we bespreken de vorderingen en tegenslagen die iedereen heeft gemaakt en we proberen elkaar door discussie vooruit te helpen. Tussendoor gaan we op pad. Dan wordt nog beter zichtbaar hoe de natuur als inspiratie kan dienen voor een menselijke uitdaging.

Aan het einde van de zoektocht presenteert iedere deelnemer de oplossing die hij heeft gevonden voor zijn vraagstuk en legt uit waaróm dit gaat werken (en wat er nog nodig is). De presentatievorm is vrij. Wellicht is dit een deeloplossing, wat zeker is, is dat je veel dichter bij de oplossing bent dan aan het begin van de module. En de zoektocht ernaartoe heeft je inzichten opgeleverd over jezelf, je manier van denken en samenwerken binnen een cursus.

Dit levert het je op
Als je van uitdagingen houdt, nieuwe dingen wilt bedenken of vanuit een andere hoek wilt bekijken. Als je kritisch bent en openstaat voor andere denkrichtingen. En als de natuur jou aanspreekt als inspiratiebron, dan is dit de module voor jou. Je leert niet alleen anders kijken naar de natuur, je leert vooral op een andere manier denken. Na deze module kun je snel aangeven wat de kern van een probleem is. Uit duizenden oplossingen weet jij de juiste te kiezen. Deze oplossingsgerichte denkwijze kun je nog vaak gebruiken bij uiteenlopende vraagstukken, vaak bij vraagstukken die niet gerelateerd zijn aan de natuur.

Studiebelasting
Je bent aanwezig tijdens de fysieke (of online) bijeenkomsten. Daar krijg je handreikingen die je dichter bij de oplossing voor jouw vraagstuk brengen. In je eigen tijd pleeg je onderzoek aan de hand van artikelen, websites en literatuur. Bij de methode hoort een uitgebreide set met tools en literatuur. Reken daarvoor gemiddeld op 2 tot 3 uur per week.


Ilse Rovers


Uiterste aanmelddatum: 2022-06-30 23:45:00

Wanneer
Datum Tijd
12-09-2022 17:00 - 18:00
19-09-2022 14:30 - 19:00
03-10-2022 14:30 - 19:00
16-10-2022 00:00 - 23:45
07-11-2022 14:30 - 20:00
Beschikbare plaatsen 0 van de 6
Locatie Breda
Kosten Gratis
Thema Duurzaamheid
Tags Academisch nadenken , Exact , Maatschappij , Praktijk
Details
  • Vragen?
    Neem contact op via ca.rovers@avans.nl. Vermeld je 06-nummer zodat de docent ook met je kan overleggen.
  • Podcast
    Al horen waar het over gaat? Luister de VONK podcast. In de podcast gaat Ilse in op de gebruikte methode en wat de meerwaarde is van het gezamenlijk leren van docenten en studenten.
Bronnen

Het maximum aantal deelnemers is helaas bereikt. Meld jezelf wél aan zodat we weten dat je interesse hebt. We nemen dan contact met je op mocht er een plek vrij komen en wanneer er nieuwe kansen komen.