In je opleiding ben je bang dat je zo overmand wordt door zenuwen dat je niet normaal functioneert. Of dat je een black-out krijgt. Bijvoorbeeld als je aan het leren bent, een opdracht maakt, tijdens tentamens en assessments, als je in groepen werkt of als je een presentatie moet geven. Dat kan het hele jaar door spelen of op specifieke momenten. Dan is deze faalangsttraining iets voor jou.
Herken je dit?
· Je bent vaak gespannen en angstig: hoe gaat het je lukken deze studie?
· Je vind het lastig om presentaties te geven
· Je legt de lat vaak veel te hoog
· Je bent erg kritisch op jezelf
· Je hebt veel studiestress
· Je hebt veel last van uitstelgedrag
· Je herkent een of meerder van bovenstaande punten?
Deze leiden vaak tot overvolle agenda`s. Het geeft je een rot gevoel dat het je niet lukt om jouw studie goed te laten lopen. Dit alles kost je veel energie waardoor je vermoeid en zenuwachtig bent.
Je bent niet de enige
Heel veel studenten hebben moeite om hun faalangst de baas te worden. Er wordt (helaas) niet veel over gesproken. Echter deze training draait al jaren bij Avans, en er doen jaarlijks meer dan 70 studenten mee aan deze training. Faalangst kan je behoorlijk dwars zitten. En het goede nieuws is: Je kunt leren meer ontspannen te zijn. Je zult merken dat je door deze training steeds een stap vooruit gaat. Het is leuk om met studenten van alle studierichtingen te werken aan jouw weg naar relaxter studeren.
Hoe word je jouw faalangst de Baas?
De training bestaat uit een aantal effectief bewezen methodes. Deze krijg je aangereikt, en je gaat uitproberen hoe het voor jou werkt. Aan het eind van de training zul je jouw eigen samenstelling hebben van tools die je verder gaan helpen. De onderwerpen zijn:
· Begrip: Door jouw faalangst beter te begrijpen: Je krijgt inzicht in situaties en factoren die faalangst en/of overmatige stress veroorzaken. Hierbij hoort ook dat je signalen leert herkennen. Hierbij is er specifiek aandacht voor faalangst, perfectionisme en uitstelgedrag,
· Ontspanning: Je leert korte, eenvoudige ontspanningstechnieken. Waardoor je je rustiger voelt.
· Mild en vriendelijk: Door heel streng voor jezelf te zijn, kom je soms vast te zitten. Door milder en vriendelijker naar jezelf te kijken wordt je meer realistisch en rustiger in bijvoorbeeld moeilijke of belastende situaties.
· Angst er te laten zijn. Het klinkt misschien juist tegenstrijdig, angst er te laten zijn terwijl je ervan af wilt. Je kunt leren om angstgevoelens er te laten zijn, hierdoor worden ze juist minder hevig. Je leert ze een plek geven, waardoor je minder last hebt van de angst.
· Talenten: Je ontdekt waar jouw sterke punten liggen. Je zult merken dat je met meer zelfvertrouwen situaties aan kunt gaan en zelfs kunt beïnvloeden zodat je echt gaat doen waar je goed in bent.
· Kleine stappen werken beter: Door iedere bijeenkomst af te ronden met een klein concreet actiepunt, zul je merken dat je jezelf echt ontwikkelt.
· Jouw studie-aanpak: Door slimmere studie-strategieën te kiezen kun je ook een deel van jouw faalangst kwijt raken. Je studeert effectiever!
Het resultaat
Na de training zul je merken dat je meer ontspannen studeert. Je hebt meer inzicht in wat voor jou stress oplevert. Ook weet je wat voor jou de belangrijke ingrediënten zijn om meer zelfverzekerd aan de slag te gaan met jouw studie. Anderen zullen het merken. Natuurlijk gaat alles nog steeds niet perfect, maar hee that`s life. Je bent echt een aantal stappen verder op jouw pad naar minder faalangst en meer lef!
De trainer
De training wordt gegeven door trainers van Bureau Boslucht; Marian van Riel en Nanda Oomen. Zij zijn bevlogen trainers. Al jaren geven zij deze training met veel plezier. Zij vinden het (natuurlijk) een mooie training met waardevolle inhoud. Eigenlijk vinden ze dat iedere student deze tools aangereikt zou moeten krijgen. Jouw persoonlijke ontwikkeling krijgt er een boost van.
Praktische informatie
De training wordt online of fysiek gegeven. Er zijn 5 wekelijkse bijeenkomsten van 1,5 uur.
Deze tijd is opgedeeld in een half uur zelfstudie: lezen en opdrachten maken. Drie kwartier ga je online met gemiddeld 6 andere studenten, daar ga je het thema van die week echt onder de knie krijgen. Het laatste kwartier ga je in kleine groepjes concrete actiepunten bedenken voor de komende week.
Je start voor iedere training met een portie buitenlucht. Je gaat even een kwartiertje wandelen of buitenlucht opsnuiven. Dit helpt om fris te starten in de training.
Veel gestelde vragen
Een training? Met een groep mensen? Dat vind ik spannend, wat kan ik hier aan doen?
Het gaat bij het willen beginnen van een training, al meteen over jouw mindset. Door te denken wat er allemaal mis kan gaan, zul je je niet snel opgeven. Je doet dan zoals je altijd al deed, en krijgt dan wat je altijd al gekregen hebt. Als je probeert positiever tegenover jouw deelname aan te kijken: Ik vind het spannend, en dat mag ook. Het is zelfs logisch want ik ga een nieuwe stap zetten. Of ik kan er vanuit gaan dat er meer mensen zijn die deze training spannend vinden ik ben vast niet de enige. Dan zul je stappen gaan zetten naar een verbeterde/assertievere versie van jezelf.
Is de training online wel iets voor mij?
Natuurlijk kunnen we dat niet voor je bepalen. Door de ervaring die we ondertussen hebben met het online-trainen, kunnen we zeggen dat veel studenten dit als positief ervaren. Er werd volgens hen wel echt verbinding met elkaar gemaakt, en voelde iedereen zich gezien en gehoord.
Reviews
Student, Business Innovation
Wat was de reden voor je aanmelding van de training faalangst de baas?
'Ik ben altijd bang geweest dat tentamens niet gingen lukken, of verslagen niet goed genoeg waren. Sinds ik op het HBO ben begonnen zijn deze gevoelens alleen maar sterker geworden. Veel deadlines, meer druk en doordat ik ouder ben geworden, ben ik school ook serieuzer gaan nemen. Voordat ik een tentamen in ging, kon de spanning zo hoog zijn opgelopen dat ik al het vertrouwen in mezelf kwijt raakte. Hierdoor liep ik nadat ik het tentamen had gemaakt altijd met een rot gevoel het lokaal uit. Zelfs als ik een mooi cijfer haalde, kon ik niet blij zijn omdat ik zo'n naar gevoel had gehad tijdens het maken van het tentamen. Ook moest ik na een drukke periode van deadlines en tentamens bijkomen van alle stress en spanning, waardoor ik erna weleens 3/4 weken rustig aan moest doen'.
Had je eventueel een twijfel voor je startte?
'Ik had twijfels met het starten, omdat ik bang was dat er iemand mee zou doen die ik zou kennen. Op school weet, buiten mijn SLBer, niemand dat ik last heb van faalangst. Ik schaam me ervoor en wil niet dat anderen dit van mij weten. Door de vertrouwde en veilige omgeving die Marian aan heeft geboden, zou ik daar nu niet meer bang voor zijn. Stel dat er iemand mee zou doen die ik ken, weet ik nu dat diegene in precies hetzelfde schuitje als ik zit. Waardoor ik me er niet meer voor zou schamen'.
Wat leerde je in de training?
'Ik heb veel geleerd van de training. Onder andere de verschillende soorten faalangst, het onderzoeken van je eigen talenten, je spanningsboog in de metafoor van een elastiek, beginnen ook al is het maar 5 min, lief voor jezelf zijn, energie nemers en gevers, hoe verder en voldoende ontspanning nemen (ook in periodes dat het rustig is)'.
Wat pas je toe in jouw leven?
'Ik probeer vaker te ontspannen, juist wanneer ik het druk heb. Soms kan ik me hier nog schuldig over voelen, maar ik weet dat ik het nodig heb. Daarnaast probeer ik minder kritisch naar mezelf te zijn en mijn werk ook te waarderen als ik eens wat minder goed mijn best heb gedaan. Ook ben ik meer bewust geworden van mijn talenten en heeft dit voor mij bevestigd dat ik werk wil zoeken in iets waar ik van nature al een talent voor heb. Hierdoor denk ik dat ik veel energie zal krijgen vanuit mijn werk, ipv dat het alleen veel energie kost'.
Wat vond je van mij als trainer?
'Marian geeft van te voren een opdracht die te maken heeft met het thema dat we tijdens die training gaan behandelen. Hierdoor geeft de training verdieping op de basis die je zelf al gelegd hebt. Daarnaast is ze een rustig, vriendelijk en open persoon die ook haar eigen kwetsbare kant durft te laten zien. Als deelnemer voelt het fijn om de trainer ook wat persoonlijker te kennen. Verder is Marian een trainer die oog heeft voor al haar deelnemers. Ze creëert een veilige en vertrouwde omgeving waarin je open durft te zijn over je worstelingen. Ze is ook goed in het verbinden van deelnemers met elkaar, waardoor je ook de andere deelnemers beter leert kennen. Dit zorgt voor een fijne sfeer. Ik weet zeker dat ik Marian altijd kan berichten als ik ergens tegenaan loop en heb haar trainingen als zeer waardevol en positief ervaren'.
Nick, technische bedrijfskunde.
Wat was de reden voor je aanmelding van de training faalangst de baas?
'De aanleiding voor mij om aan de training mee te doen was dat in blok 1 wij als afsluiting van het project een presentatie moesten doen om te laten zien dat we het snapten. Tijdens deze presentatie liep ik compleet vast als aanleiding hiervan ben ik naar de decaan gegaan en hij raadde de training Faalangst de Baas aan'.
Had je eventueel een twijfel voor je startte?
'Van te voren had niet perse een twijfel om te gaan starten, maar ik vond het wel lastig de eerste keer dat ik ging om echt te zeggen wat ik dacht'.
Wat leerde je in de training?
'Door de training heb ik geleerd dat ik in ieder geval niet alleen ben en dat sommige dingen die je niet zou samen linken toch veel met faalangst te doen hebben. Zoals dus uitstel gedrag waar ik veel last van heb'.
Wat pas je toe in jouw leven?
'Nu ik de training gehad heb is het weten dat het allemaal in mijn hoofd zit en dan gewoon doorzetten. Al is dit door om hulp te vragen of gewoon omdat ik het zelf wil'.
Wat vond je van mij als trainer?
'Ik vond Marian als trainer erg prettig. Ik vond ook dat ze goed van iets vervelends en ongemakkelijks toch leuke training gemaakt heeft'.
Uiterste aanmelddatum: 2023-05-08 |
|||||||||||||
Wanneer
|
|||||||||||||
Locatie | Online | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kosten | Gratis | ||||||||||||
Thema | Persoonlijke ontwikkeling | ||||||||||||
Tags | |||||||||||||
Eisen
|